BAHAN-BAHAN :


Bahan kek :


5 biji telur gred A

160 gm gula

125 gm tepung gandum*

1 sudu kecil baking powder* (*disatukan dan diayak)

75 gm minyak jagung

15 gm ovalet

2 sudu makan susu segar



Bahan kastad :


1050 ml santan (200ml santan kotak + air)

225 gm gula castor

10 gm serbuk agar agar

Sedikit pewarna kuning

100 gm tepung Hoen Kwee (warna kuning)

75 ml air

Secubit garam

400 gm ( 1tin jagung krim)



CARA MEMASAK :


Kek :


Satukan telur, ovalatte dan gula. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahankan speed mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga susu segar. Gaul rata.

Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam tin segi empat berukuran (20 sm x 20sm,) yang telah disapu dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas mentega.

Sapukan juga permukaan kertas dengan mentega.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 darjah celcius selama 30 minit. Bila sudah masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan di atas redai. 

Kecilkan sedikit kek dgn cara memotong bahagian tepi kek sehingga menjadi (17.8 sm ). Kemudian potong kek menjadi 3 keping.



Kastad:


Satukan semua bahan untuk kastad (kecuali jagung dalam tin) dalam bekas tahan panas.

Masak di atas air mendidih (secara double boiler) gunakan w

Kacau hingga pekat dan berkilat. Masukkan jagung dan kacau sebati. Padamkan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis .



Cara buat lapisan kek jagung


Gunakan tin berukuran 20sm x 20sm (kedalaman 8 sm )

Tuang 1/3 adunan kastard ke dalam loyang dan ratakan. Kemudian letakkan 1 lapis kek di atas kastard tadi dan ditekan tekan sedikit. 

Tuang lagi 1/3 kastad di atas kek. Kemudian lapiskan dengan sekeping lagi kek.

Ratakan biar memenuhi bahagian yang kosong di sekeliling loyang. Lapiskan lagi dengan kek dan kemudian kastard dan di akhiri dengan kek.

Isi ruang ruang tepi kek dengan lebihan kastard.

Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang kurangnya 1 jam. Keluarkan kek dari acuan.

*Bahagian yang ada kastad itu di atas dan kek di bawah. Ini bermakna kek ini dimulai dengan bahagian kastad dan akhir dgn kek.


Saiz hidangan: 1 tin pembakar segi empat 20sm x 20sm (1.5 kg)

Waktu memasak: 45 – 50 minit

INFO CHEF : sejukan 1 jam sebelum dipotong


Sumber: Rasa