Creamy Chicken Thai Bread

Resepi Bun.. 

500 gm tepung gandum
80 gm gula yang dikisar halus/kastor
5 gm garam 
20 gm susu tepung 
5 gm bread softner
5 gm bread improver
12 gm instant yis 
1 biji telur saiz A / 2 biji saiz c - (pecahkan dlm mangkuk,  tambah garam dan kacau hingga sebati)
70 gm butter / shortening 
225 gm air sejuk /kalau guna 2 biji telur saiz c kurangkan air kepada 180-190gm

Cara.. 

** Campur semua bahan kering, garam jangan dicampur sekali dengan yis.. Campurkan telur dan garam, kemudian curah ke dalam adunan tadi.. 
** Jika nak tau samada yis elok atau tidak, yis dicampur dengan sedikit air suam dan tambah 1 sudu kecil gula kastor.. Biarkan 5 minit.. Jika ia berbuih dan mengembang, maka yis tu aktif.. 
** Masukkan bahan cecair, uli hingga sebati.. 
** Masukkan butter/shortening, uli hingga doh licin dan elastik selama 20-30 minit.. 
** Rehatkan doh selama 40 minit atau sehingga naik sekali ganda.. 
** Jika cuaca agak sejuk proses pengembangan agak lambat, mungkin lebih daripada sejam..
** Bila doh dah mengembang, tumbuk-tumbukkan doh tersebut, kemudian bulat-bulatkan doh seberat 30gm.. 
** Biarkan doh selama 15 minit.. 
** Sediakan breadcrumb 1 bekas.. Boleh guna 2 warna-satu oren dan satu natural.. Campurkan kedua-duanya.. 
** 1 biji telur dipecahkan dalam satu bekas.. 
** Ambil doh yang telah kembang, celup dalam telur dan kemudian golek-golekkan pula ke dalam bekas breadcrumbs.. Letak kembali dalam loyang, buat sampai habis.. Biarkan roti yang dah bersalut breadcrumbs tadi selama 10 minit.. 
** Tutup dengan plastik atau kain ke atas permukaan roti..
** Panaskan minyak dalam kuali terlebih dahulu dan masukkan roti tadi ke dalam minyak panas tadi..  Api dapur jangan terlalu besar.. 
** Goreng sehingga kekuningan.. Angkat dan toskan minyak.. 

Resipi Inti Creamy Chicken.. 

1 sudu besar butter
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan susu segar
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih dipotong dadu
2 keping dada ayam yang dicincang halus
Capsicum hijau dipotong dadu
Sebiji tomato dipotong dadu
Cendawan butang dipotong nipis
1 sudu kecik lada hitam tumbuk 
1 kiub ayam
Garam

Cara.. 

** Cairkan butter dalam periuk, kemudian masukkan tepung gandum. . Kacau sekata selama 3 minit, kemudian masukkan susu segar.. 
** Masukkan perapan ayam (ayam diperap dengan garam dan lada hitam tumbuk selama 30 minit) ke dalam periuk tadi..  Kacau sebati.. 
** Masukkan bawang, capsicum, cendawan butang dan tomato.. Sentiasa kacau untuk elakkan hangus sehingga agak pekat filling tersebut.. 
** Potong bahagian tengah roti dan masukkan filling..
** Hias mengikut kreativiti anda..