Resepi Kek Coklat Brulee

Kek Coklat Brulee

(Bahan Kek Moist)
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung
1/4 cawan susu pekat
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan gula kastor
1 biji telur
1/2 cawan tepung kek
1 tspn baking powder

(Bahan Creme Brulee)
1 1/2 cawan whipping cream
3 tbsp susu pekat
3 biji kuning telur
50 gram cream cheese

(Bahan Choc Mousse)
50 gram dark choc
200 gram whipping cream
1 tspn mocha emulco

(Bahan Choc Ganache) 
50 gram dark choc
50 gram whipping cream

Cara Membuat :

** Untuk membuat kek moist, satukan kesemua bahan melainkan telur, tepung kek dan baking powder.

** Apabila adunan sudah sedikit panas, masukkan telur yang telah dikocak terlebih dahulu. Kacau rata.

** Masukkan adunan tepung dan kacau rata. Masukkan ke dalam loyang dan bakar menggunakan kaedah 'steam-bath' selama 30 minit dan suhu 160°C.

** Untuk membuat creme brulee, panas kan kesemua bahan kecuali kuning telur. Pukul kuning telur di dalam bekas yang lain, dan masukkan adunan susu suam sedikit demi sedikit.

** Lapiskan adunan brulee di atas adunan kek coklat moist tadi. Sambung bakar lagi 30 minit 160°C.

** Untuk membuat choc mousse, cairkan coklat menggunakan microwave dan pukul whipping cream hingga kembang. Masukkan choc yang sudah cair dan mocha emulco ke dalam whipping cream. 

** Lapiskan choc mouse ke atas kek yang sudah disejukkan. Dan lapiskan atas sekali denga choc ganache.

** Sejukkan dan sedia dihidang.