SUNQUICK MOIST CAKE 🍊🍊..
BAHAN-BAHAN :
3 cawan tepung gandum
1 st baking powder
1 st soda bikarbonat
** Satukan ketiga-tiga bahan, gaulkan sekejap & ayak..
4 biji telur gred A @ 5 biji telur gred B
2 sb parutan kulit buah sunkist
1/2 cawan sunquick (perisa OREN)
2/3 cawan gula
2/3 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak sayur @ minyak masak
1 cawan air panas
Sedikit pewarna kuning lemon @ kuning telur @ oren
** Boleh kurang @ lebihkan sesudu dua gula @ susu jika nak lebih @ kurang manis..
CARA-CARA :
- Pecahkan telur, buangkan tali pusatnya supaya kek tak hanyir, so jika tak guna esen vanilla pun tak ape..
- Pukul telur + gula hingga gula hancur, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis sambil dipukul sebati..
- Jika adunan pekat @ berat untuk dipukul, boleh selang-selikan tepung dengan minyak. Buat hingga habis minyak & tepung..
- Tambahkan susu, pukul sekejap kemudian tambah air panas, pukul lagi hingga adunan kelihatan licin & tidak berketul. Terus campurkan sunquick, pukul lagi hingga sebati & adunan mengembang dan naik..
- Akhir sekali letakkan parutan kulit sunkist dan pewarna. Pukul sekejap hingga warna sekata dan bolehlah mula mengukus @ bakar..
** Sukatan satu adunan di atas utk sebiji kek bersaiz 8"x8" @ 3 biji kek kecil bersaiz 4 1/2"x6 1/2"..
** UNTUK KUKUS - jika guna tupperware plastik tahan panas, boleh terus tuang & kukus dengan api besar lebih kurang 25 - 35 minit @ sehingga masak (2 biji sekali kukus)..
** UNTUK BAKAR - alaskan dasar loyang dgn kertas minyak, sapukan sedikit marjerin, tuangkan adunan & bakar dengan api atas bawah pada suhu lebih kurang 160-170°c, dalam 45 minit @ hingga masak & bergantung kepada jenis oven. Kalau nak kek lebih moist semasa dibakar, boleh alaskan tray kek dengan tray berisi air..
** Cucuk kek dengan lidi pada bahagian tengah kek, jika keluar dan tak melekat kek dah masak dan bolehlah diangkat dan ready untuk dihias..
** Kek ni tak ada pengawet so, pastikan terus simpan dalam fridge untuk tahan lebih lama tapi make sure disimpan dalam bekas bertutup supaya still moist..